29 januari 2016

Vi vargspårar!

Från förra veckans -28 hade vi idag +7 i värme vilket gjorde flera av oss halvt förbryllade, vilka lager skulle vi ha på oss idag? Det var ju hur varmt som helst!!

Klara och redo vid nio gav vi oss ut för att spåra. Det hade slutat snöa ganska nyligen så Anders sa åt oss att vi inte skulle ha för stora förhoppningar om att hitta spår, men om vi hittade spår så skulle de vara väldigt bra. Lite halvt förhoppningsfulla hoppade vi in i minibussarna.

Det var lite trixigt att köra i slasket men till slut kom vi fram till vägen vi skulle köra på och... vi hittade PERFEKTA vargspår! Det är ju fantastiskt, att det nyligen snöat innebar ju att vargarna ganska nyligen varit här. Spännande! Vi följde spåren lite framåt längs vägen tills vargarna hade vikit av från vägen. Precis innan spåret hade vikt av vägen hittade vi något mystiskt, någon svart sörja. Skumt! Inte ens Anders visste vad det var. Vi funderade på ifall det var avföring... eller kanske spya. Svart geleliknande gegg var det i alla fall.

Anders hörde av sig till Per, som följer upp spår-anmälningar i området. Han kom förbi, hälsade och berättade för oss att det sörjiga var avföring. Vargen hade nyligen ätit något kadaver och det hade gjort att avföringen blivit så lös och mörk. De som vågade lukta berättade att det hade luktat lite metalliskt.

Vi tog en tidig lunch och gav oss sen av för att bakspåra, alltså att följa spåren bakåt. Anledningen till att man gör detta är bland annat för att man inte ska stressa det djur man spårar. Intressant nog är att man faktiskt får reda på exakt samma information av att bakspåra och framspåra! Under spårningen passade några också på att titta på lavar, mossor och svampar.

Eftersom bilder ger mer än ord så kommer här en hel drös!

P.s är ni mer nyfikna på spårning så kan man läsa och lära sig mer på viltskadecentrets hemsida, för att komma dit klickar ni här.








(Fotograf: Helena Björnström)


(Fotograf: Elin Kannerby)


Vi lär oss GIS - Geografiskt informationssystem

Ordet ”GIS” säger nog de flesta inget särskilt så vi kör en liten snabb genomgång av vad GIS är och varför vi har och kommer spendera en hel del tid på det. GIS står för Geografiskt informationssystem vilket betyder att det är ett datorprogram som används för att samla in, hantera, analysera och presentera olika sorters geografisk data. Det kan verka väldigt komplicerat och som något som bara nördiga forskare kommer i kontakt med. Men icke sa Nicke. GIS används faktiskt mycket mer än vad gemene man kan tro.

GIS används bland annat för att konstruera de kartor ni använder er av på exempelvis Eniro eller hitta.se, eller de kartor med vägbeskrivningar som taxichaufförer använder sig av. En annan sak som GIS används till är de komplicerade system som används av lokaltrafiken som berättar för ”centralen” exakt vid vilken hållplats alla bussar infinner sig, vart de ska, vilka vägar de tar eller om de är sena/i tid.

För oss är GIS en väldigt stor och viktig del i vår utbildning. I princip all den information vi samlar in under exempelvis våra spårningar och inventeringar kommer att hanteras i GIS. Vi lägger in koordinaterna över vad och vart vi hittar spår/spillning/djur osv. För att kunna kartlägga det vi gör. Det kanske låter en aning diffust, men det kommer exempel.

Exempel. Säg att vi har spenderat flera dagar med att inventera uttrar i området, vi tar koordinater där vi hittar spår och spillning. Vi lägger in dessa i GIS och i slutet av det inventeringsprojektet kan vi gå in på GIS och få en överblick över vad vi inventerat, upptäckt och noterat. Det kan te sig som markerade områden där det uppehållit sig uttrar, eller kanske som prickar där vi konstaterat att det finns befintliga uttrar. Den här informationen kan vi spara för att man året därpå ska kunna jämföra det årets inventering med årets. Har uttrarna blivit fler? Färre? Hittar vi lika många spår? Har de dykt upp på samma ställen eller olika?

Förra veckan satt vi tre dagar och lyssnade på vår lärare i GIS, det var både segt och väldigt lärorikt. Programmet är stort och komplicerat och det kan ta ett tag att förstå sig på det. Frågan är om man någonsin kommer att förstå hela GIS. Efter tre dagars intensivt lyssnande och experimenterande med våra datorer känner vi oss lite klokare! Nu kommer vi ta en GIS-paus, men vi kommer få fortsätta med GIS igen fler gånger under våren. Det ska bli intressant att kunna använda programmet mer i praktiken för att tydligare få en mer verklighetsanknytning.

För er därhemma som är sugna på att testa. GIS är tydligen dyrt (no kidding) men jag, som dagens blogg-skribent (Elin Korall), rekommenderar er att testa QGIS vilket är ett gratisprogram. GIS och QGIS är inte alls identiska men QGIS är faktiskt relativt bra och ger en bra känsla om vad GIS är.

Såklart törstar ni läsare efter lite onödig fakta lika mycket som vi!?

"1854 gjorde John Snow en karta över ett kolerautbrott i London med syftet att lokalisera källan för utbrottet. Han lät kartera alla kända sjukdomsfall och var de sjuka hade tagit vatten. Hans undersökning av fördelningen ledde till källan av sjukdomen, en förorenad vattenpump lokaliserades. Det var en pump på Broad Street, vars handtag han såg till att få bortkopplad, vilket avslutande kolerautbrottet. Detta är en av de tidigaste kända geografiska analyserna som dokumenterats."

Uttdrag från Wikipedia

Spårningens fyra budord

Under de närmsta veckorna kommer vårt huvudfokus vara spårning samt ekologi, två väldigt intressanta områden. Det som uppskattas av oss deltagare är att dessa två områden kommer innebära att våra veckor kommer varvas med både praktisk kunskap utomhus (spårningen) samt teoretisk kunskap (Ekologin). Vilket innebär en bra variation på veckorna.

Delvis så kommer vi på egen hand spåra, som vi exempelvis gjorde när vi var vid Väjmyrarna, och delvis kommer vi att vara ute med Anders, som vi gjorde igår.

När vi började spårningsperioden gick Anders igenom ”spårningens ledord” med oss och vi tänkte dela dem med er. En spårare måste vara;
  1. Tålmodig
  2. Självkritisk
  3. Öppen
  4. Noggrann

  • Tålmodig. Du kan behöva spåra länge och väl för att kunna få den fakta du vill ha, och det är inte ens säkert att du får den fakta du vill ha. En spårare spårar avtryck för avtryck, och för att göra detta krävs en stor dos av tålamod. Skyndar du dig brister din noggrannhet och du kan missa viktig information. Ett exempel på varför man ska vara tålmodig är att djur ofta gärna går i varandras spår. Exempelvis så kanske du följer ett spår som du är säker på är en varg, men efter ett bra tag så kommer du plötsligt till en delning av spåret. Det som du länge följt som ett spår från en varg visar sig ha varit ett spår av minst två vargar.
  • Självkritisk och öppen. Dessa två områden hör ihop på ett sätt. Det händer ofta att det du från början antagit om ett spår faktiskt inte stämmer. Då är det viktigt att du är öppen med att; ja, alla kan ha fel ibland, och att du då tar till den nya informationen du får. Det gäller alltså att vara öppen för den informationen du får. Ibland kan man vara så insnöad på ett faktum att man missar all annan information om att man har fel. Att vara självkritisk i spårningen innebär att du som spårare är medveten om att man faktiskt kan dra fel (som nämnts ovan). Du tar alltså inte alla fakta och slutsatser som givna utan vågar vara självkritisk och ifrågasätta dina egna slutsatser. Du kan tolka och förutsätta saker, men du kan sällan veta.
Om man återgår till exemplet om en varg. Du hade alltså följt det här spåret ett bra tag och den delar sig, lite glatt kommer du snabbt till slutsatsen att vargen du följde alltså var två. Du fortsätter följa det ena spåret vidare. MEN ifall du hade följt det andra spåret så hade du insett att det spåret faktiskt loopade (3), gick i ett älgspår (5) och kom in på samma spår du alltså förut följde (6). (Älgspåret gör att du inte såg vargens spår gå in i sina egna). Det var bara en varg, inte två. Det du behöver göra, är att du aldrig tar den information du har för given, du följer alltså det andra spåret också. För att förtydliga det här exemplet; se bilden nedan. 

(Ritad av Elin Korall)

Nogrann För att inte missa information som kan finnas följer du alltså avtryck för avtryck. Går spåret genom ett snår; gå inte runt, gå igenom, hur jobbigt det än kan vara. Kanske får du tag på viktig information där!

26 januari 2016

Lite om skolan och Stöllet

Hej alla skogsmullar och vanliga dödliga!

Nu har de första dagarnas spänning och nyfikenhet inför allt nytt släppt lite och vardagslunken har så smått börjat infinna sig i lilla Stöllet. Ni kanske är lite nyfikna på hur här ser ut, särskilt om ni har funderat på att börja här. Låt oss börja med att säga att det inte är så stort, det är en erfekt plats för dig med dåligt lokalsinne då det tar max 50 minuter att gå runt hela orten och du behöver inte vara rädd för att gå vilse. Om du går för långt åt ena hållet kommer du nämligen att plumsa ner i Klarälven och om du går för långt åt det andra hållet riskerar du att bli påkörd av en lastbil på 62:an.


Så vad finns det då att göra här i Stöllet?
Om du är ett fan av matlagning eller bara av att äta finns det en liten(märk väl allt här är litet) Coop Nära butik i "Centrum". Vilket för övrigt består av en nedlagd pizzeria,en igenstängd snabbmatskiosk och en Antikaffär som aldrig verkar ha öppet.


Om du mer är av den sportiga typen så finns här både en gympasal, träningsrum och ett källargym. Gympasalen går att boka vissa tider i tvättstugan och vi använder det främst för rafflande badmintonmatcher och agressiv innebandy. På skolan finns det även ett rum med träningsredskap som kettlebells, en motionscykel, en boxningssäck, diverse annan boxningsrelaterad utrustning samt ett hopprep. Både gympasalen och träningsrummet är kostnadfria att använda men om du vill använda källargymmet får du dock betala 200 kronor per termin (eller om det var läsår... sjukt billigt i vilket fall!). Där hittar du mestadels fria vikter men även en maskin. För mer info kan du kolla deras facebook.
Om man istället vill åka iväg och göra något kan man hyra skolans bussar men ett krav för det är att andra på skolan ska få chans att hänga på. Därför sitter det nästan alltid små lappar på anslagstavlan vid skolans igång om olika aktiviteter man kan följa med på.

Träningsrummet

Alltid värt att kolla vad det händer för spännande

Den mesta delen av tiden tillbringar vi faktiskt på skolans internat, antingen i ett av husen eller i Göken där det då och då anordnas fester eller filmkvällar. Älgen är helt alkoholfri och innehar också en allergitvättstuga för dig som ogillar att dofta blommor, honung eller något annat random. I källaren finns det en tvättstuga för dig som har djur eller använder parfymerat tvättmedel och sköljmedel. Där kan du också hitta nycklar till diverse ting.

Allergitvättstugan

"Vanliga" tvättstugan

I alla hus förutom Älgen finns det fyra rum, två enkelrum och två dubbelrum. Alltså kan det max bo sex stycken i varje hus, lite trångt kanske men det kan också vara mysigt. Om du tänkt lyxa till det med ett stort rum får du ett dubbelrum vilket betyder att du får ett rum med två sängar i. Jobbigt att välja vilken man ska sova i men bra om man får oväntat besök. Både det lilla och stora rummet inrymmer dock ett handfat(lyxigt!).

Litet rum

Stort rum/Dubbelrum

Känns lyxigt med eget handfat

I husen finns det förutom rummen då ett kök, en hall samt dusch och toa. Vi har upptäckt att det är lite olika vad varje hus har när det gäller köksutrustning. Vissa har grytor med lock och andra äger grytor som saknar den detaljen. Stekpanna och mikrovågsugn verkar finnas på alla ställen och såklart bestick och tallrikar samt lite knivar, vispar och stekspadar mm. En annan detalj som kan vara värd att nämna är att man alla i huset delar på ett kylskåp och frys samt en hylla.

Köket i ett internathus


WC och dusch

I Älgen är det istället mer som en studentkorridor med både stora och små rum. Om man bor i ett stort rum delar man toalett med ett annat rum, tydligen försöker dem dock placera hyresgäster så att tjejer delar med tjejer och killar med killar (vilket nog känns ganska tacksamt för de flesta).
Bor man däremot i ett litet rum har man ett handfat på rummet och toalett och dusch ute i korridoren.
Köket ser ut som i de andra internathusen, bara lite större och med två kylskåp istället för ett samt fler hyllor.

Korridoren i Älgen

Litet rum i Älgen

Stort rum i Älgen

Köket i Älgen

Ja, då var nog rundturen avklarad om du inte vill se Stöllets återvinningsstation(er), äldreboendet eller träkyrkan men det kan vi spara till en annan gång i så fall. Om du ändå vill veta lite mer om skolan som tex när posten kommer eller när larmet sätts på kan du alltid läsa info-bladet "Läs det här!" (namnet säger väl allt) som vi fick när vi började här.

Märk dock att läsårstiderna är helt fel om du fortfarande inte lever kvar i 2015! Hoppas att det känns som att du vet lite mer om skolan och Stöllet nu annars är det bara att fråga om det skulle vara något mer som du undrar.

Som vi redan konstaterat i klassen, det finns inga dumma frågor!

21 januari 2016

Vi testar VitaBlixten och tittar lite på spår - Väjmyrarna

När man tjärat sina alldeles egna coola VitaBlixten så måste man ju såklart testa dem!

Idag fick vi i uppdrag att på egen hand dra ut till Väjmyrarna och testa våra skidor. Huvuduppgiften var att vi skulle lära känna våra skidor men vi fick också i uppgift att hålla ögonen öppna efter spår.

Främst hittade vi mycket älgspår, lite räv, lite spår efter skogsfåglar och även lite ytligare spår som möjligtvis kan ha varit gjorda av en råtta. Det är kul det här med spårning, inger en häftig känsla av att skogen (klyschigt) myllrar av liv. Det som upplevdes svårt idag var att man så gärna ville veta vad alla spår var, men att vi fortfarande var färskingar så vi kunde inte riktigt bedöma vilka djur alla spår kom ifrån. Men stolt kan vi meddela att vi tillsammans kunde "lösa" de flesta spår!

Skidorna var förvånansvärt bra (inte bara snöskorna som överträffade förväntningarna), flera av oss trodde att det inte skulle finnas glid alls, men skidorna fungerade väldigt bra. Det är med största sannolikhet en helt annan känsla när man följer ett spår i mer otillgänglig terräng, men idag funkade skidorna bra nog för oss. Men att säga att de fungerade bra betyder inte att vi fungerade bra, det blev en del vurpor i snön, speciellt vid en backe där det var flera som ramlade. Men som tidigare sagt i bloggen, det är åtminstone mjukt. Bättre att ta alla snubblingar, vurpor, magplask, och fall nu än i sommar! (Dock bör det tilläggas att det förrädiskt nog kan finnas stenar under snön, har ni hört något mer ondskefullt!?)

Väjmyren är för övrigt en väldigt fin plats, här ute finns ett helt och bra fågeltorn samt ett gammalt förfallet torn. Det var såklart ingen myr- och fågelplats härute när vi kom, men det var så otroligt vackert. Vi hade strålande sol som fick snön under oss att glittra. Vi hann aldrig gå upp i fågeltornet eftersom vi bara hade förmiddagen på oss att skida, men vi fick i alla fall se det. Kanske kommer vi hit under våren och skådar fågel när snön smält och fåglarna flyttat tillbaka. Undrar hur den här platsen skulle se ut då?



 Mattias är glad och tar massa omvägar med flit. Korall är mindre glad eftersom hon vid ett tillfälle trodde att Mattias var en älg när han närmade sig snett bakifrån.
 Kannerby tar en paus vid Väjmyren för att njuta av utsikten.
Här hade något lätt gått, en teori var att det kanske kunde vara en råtta.
(Fotografier: Elin Korall)

19 januari 2016

KickOff!

En annan sak som enligt tradition sker på skolan är att de som studerar Turism- och uteliv anordnar en Kickoff för de nya Naturarna.

Vi fick varsin lista med ungefärligt schema och packlista men resten var hemligt. (Men det gick att luska fram ur vissa deltagare!).

Väl på dagen fick vi på morgonen veta att vi skulle åka till Storskallberget, ett berg som ligger i närheten av Torsby. Varför det hette Storskallberget fick vi lära oss senare under mystiska omständigheter.

Vår dag började på allvar när vi på plats fick sätta på oss snöskor. För några var det första gången och det kändes både klumpigt och riktigt kul! Anders (vår lärare) kallade snöskor för djävulens påfund och vi var nyfikna på hur sådant skulle kännas. Laddade med snöskor var vi redo att ta oss framåt. Dock(!) skulle vi inte framåt utan uppåt! Panik! Men räds ej! Vi fick flera pauser längs vägen! Under snösko-vandringen fick vi verkligen känna på varför lager-på-lager-metoden helt klart är den bästa metoden att klä sig på. Ju svettigare man blev ju fler lager for av, och vise versa. Lyssna alltid på Anders! (Förutom när det gäller djävulens påfund, skorna var faktiskt vettiga).

Uppe på toppen kunde vi helt klart förstå hela poängen med vandringen. Det var en sådan fantastisk utsikt! Titta bara på bloggens bakgrund! Men däremot gör den utsikten ingen rättvisa.

Tänk er det såhär;
Du är nervös, lite kall, sätter på dig snöskor för första gången i ditt liv. Fumlar lite med stavarna och klampar klumpigt med snöskorna efter alla andra. Du tänker först att det här är ju ingen match, går lite för nära kamraten framför, får grenar i ansiktet men faller sedan in i ett behagligt tempo (utom räckhåll för lömska grenar).  
Det börjar bli tyngre i benen och karavanen med snö-sko-människor rör sig bara uppåt och uppåt. Du börjar ångra dina ord i början om hur enkelt det är, svetten börjar rinna längs med ryggen. Lager efter lager av kläder tas av i takt med höjdstigningen. Du glömmer ibland bort att kolla på den fina utsikten på väg upp eftersom du är så fokuserad på att fortsätta gå utan att halka, snubbla eller gå in i någon.  
Men plötsligt tar backen slut och horisonten uppenbarar sig framför dig. Vyn är så vacker att du nästan tappar andan. Den känslan man får då är ovärderlig och ger utsikten ett helt annat värde!

Väl uppe på berget möts vi av ett glatt gäng och en brasa. Korv på gång!!

För er som funderar på att börja på programmet, lär dig tycka om korv! Korv, korv, korv i överflöd här på skolan! No kidding!! (Fast vegokorv också då såklart!)

Efter en mättande lunch av korv, mos och tunnbröd (JA det går att variera korv!) kommer dagens första utmaning. Att få kokkaffet att bli riktigt kaffe! Som tur var så var det turistarnas uppdrag. Inte helt ok resultat.

Dags för dagens första aktivitet, det visar sig att vi ska delas in i lag och tävla mot varandra under dagen. Tävlingarna är olika i sitt slag, bland annat fick man på en station på snabbast tid elda upp ett uppspänt snöre och på en annan station körde man norska fyllan (snurra tio gånger kring en pinne, spring sen en runda och byt av din kompis).

Eftermiddagsfika. Friluftarnas kaffe bättrar sig! Fortfarande inte helt ok. Men de hällde i extrema mängder kaffe så de har vår kärlek i alla fall!

Mörkret faller, horsísonten blir vackrare och mystiken kring Storskalleberget tätnar! Vi blir under lite hyssjande inbjudna till raststugan. Väl där inne möts vi av en Storskallejätte-jägare! Med dramatisk röst och med yviga gester berättar han sin mörka historia om hur han blev storskallejätte-jägare. (Här har vi helt klart nästa snubbe till Dramaten!) Vi får i uppdrag att följa med honom ut och hitta jättar, huh!

Vi delas in i lag igen och blir tillsagda att gå runt längs med en viss stig i snön. Där får vi möta lömska typer, med dolda ansikten under ondskans mörka slöja. De lömska typerna ger oss olika gåtor och vi får poäng efter huruvida vi löser dem eller ej.

Middag! (Ja, vi äter JÄMT!) Trots sina (hittills) bristande insatser kring kokkaffet har dessa turistare helt klart skills i hur man gör en god soppa! Mums! Efter en prisutdelning och lite släppande av kinesiska lyktor så fick vi glada och nöjda börja gå hemåt. Flera av oss somnade fort när dagen var till ända.

För att summera dagen; Vi hade en så otroligt fin, bra, och rolig dag! Tack Turistare!!!

Adam och Moa kör Norska fyllan. (Fotograf: Lasse Lanker)

 Snöskor  testas. (Fotograf: Moa Pettersson)










Bakhuvudet av storskallejätte-jägaren, samt ansiktet av hans okända kollega (kanske en förklädd storskalle!?). (Fotograf: Moa Pettersson) 


Diverse lömska typer...


(Fotograf: Moa Pettersson)

Återigen, tack turistare för att ni gjorde en så fin och rolig dag!