29 januari 2016

Spårningens fyra budord

Under de närmsta veckorna kommer vårt huvudfokus vara spårning samt ekologi, två väldigt intressanta områden. Det som uppskattas av oss deltagare är att dessa två områden kommer innebära att våra veckor kommer varvas med både praktisk kunskap utomhus (spårningen) samt teoretisk kunskap (Ekologin). Vilket innebär en bra variation på veckorna.

Delvis så kommer vi på egen hand spåra, som vi exempelvis gjorde när vi var vid Väjmyrarna, och delvis kommer vi att vara ute med Anders, som vi gjorde igår.

När vi började spårningsperioden gick Anders igenom ”spårningens ledord” med oss och vi tänkte dela dem med er. En spårare måste vara;
  1. Tålmodig
  2. Självkritisk
  3. Öppen
  4. Noggrann

  • Tålmodig. Du kan behöva spåra länge och väl för att kunna få den fakta du vill ha, och det är inte ens säkert att du får den fakta du vill ha. En spårare spårar avtryck för avtryck, och för att göra detta krävs en stor dos av tålamod. Skyndar du dig brister din noggrannhet och du kan missa viktig information. Ett exempel på varför man ska vara tålmodig är att djur ofta gärna går i varandras spår. Exempelvis så kanske du följer ett spår som du är säker på är en varg, men efter ett bra tag så kommer du plötsligt till en delning av spåret. Det som du länge följt som ett spår från en varg visar sig ha varit ett spår av minst två vargar.
  • Självkritisk och öppen. Dessa två områden hör ihop på ett sätt. Det händer ofta att det du från början antagit om ett spår faktiskt inte stämmer. Då är det viktigt att du är öppen med att; ja, alla kan ha fel ibland, och att du då tar till den nya informationen du får. Det gäller alltså att vara öppen för den informationen du får. Ibland kan man vara så insnöad på ett faktum att man missar all annan information om att man har fel. Att vara självkritisk i spårningen innebär att du som spårare är medveten om att man faktiskt kan dra fel (som nämnts ovan). Du tar alltså inte alla fakta och slutsatser som givna utan vågar vara självkritisk och ifrågasätta dina egna slutsatser. Du kan tolka och förutsätta saker, men du kan sällan veta.
Om man återgår till exemplet om en varg. Du hade alltså följt det här spåret ett bra tag och den delar sig, lite glatt kommer du snabbt till slutsatsen att vargen du följde alltså var två. Du fortsätter följa det ena spåret vidare. MEN ifall du hade följt det andra spåret så hade du insett att det spåret faktiskt loopade (3), gick i ett älgspår (5) och kom in på samma spår du alltså förut följde (6). (Älgspåret gör att du inte såg vargens spår gå in i sina egna). Det var bara en varg, inte två. Det du behöver göra, är att du aldrig tar den information du har för given, du följer alltså det andra spåret också. För att förtydliga det här exemplet; se bilden nedan. 

(Ritad av Elin Korall)

Nogrann För att inte missa information som kan finnas följer du alltså avtryck för avtryck. Går spåret genom ett snår; gå inte runt, gå igenom, hur jobbigt det än kan vara. Kanske får du tag på viktig information där!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar