22 februari 2016

Utterinventering del II – Action på gång! Men varför!

Väl tillbaka på skolan på måndagseftermiddagen mötte vi upp tre ”gamla” deltagare från Natur- och faunakursen; Emma Ö, Sofi och Marcus. Vi delade upp oss i fyra grupper och tilldelades varsin fjärdedel av Torsby kommun. Lutandes över kartorna (med viss ryggsmärta) planerade vi våra rutter och de punkter som vi skulle ta dagen efter. Dagen avslutades och vi gick hemåt med iver i magarna.

Punkter? Kanske du som läsare undrar… Under tidigare utterinventeringar har det tagits fram olika platser/koordinater/ställen som verkat uttervänliga. Där uttrar sannolikt skulle trivas. Alla dessa platser har då listats och då format en sorts grund för inventeringen. Varje år så åker man därför tillbaka till exakt samma punkter och inventerar ifall det finns utter där eller inte. På så vis kan vi alltså se ifall uttern sprider sig till nya platser, eller kanske drar sig undan vissa platser. (Och anta(!) en ökning/minskning).

Okej nu har ni fattat det här med punkter, men VARFÖR gör vi utterinventering?

Främst vill vi ha svar på frågorna; FINNS det utter? Samt; Sker det föryngring av utter? Anledningen till att vi vill veta detta är att uttern är en art som är rödlistad. (Att uttern är rödlistad betyder att uttern är en art som är i riskgruppen att försvagas/dö ut). Frågan om utifall det finns utter besvaras av att vi hittar spår och spillning. Fråga två, om föryngringen är däremot svårare att upptäcka. För att finna svar på detta behöver vi hitta spår (eller se – mycket mindre sannolikt) av flera individer.

Tillbaka till tisdag – torsdag! Vi hade 238(!) punkter framför oss och tre dagar, jisses vad vi skulle få jobba! Vi slängde oss i bilarna, körde (inom hastighetsbegränsningarna!) till varsitt hörn av kartan och började arbeta oss inåt mitten av Värmland. Några grupper hittade mycket spår och spillning, andra grupper hittade bara ett spår på en hel dag, några såg två älgar, andra såg vargspår.

Fotograf: Fredrik

Fotograf: Moa Pettersson
Fotograf: Lisa Jansson
























På torsdagkväll var vi trötta och vi kunde konstatera att man blir trött på ett helt annat sätt av att sitta i en bil hela dagen (jämfört med att åka vita blixten). Vi kan glädjande berätta att vi hann med alla punkter! Vissa punkter var tyvärr oåtkomliga pga oplogade vägar. Andra punkter kunde strykas på grund av att vattendraget/dammen var fruset. Otaliga punkter var alltså tomma på utter, trots att de verkade väldigt uttervänliga. En deltagare klagade på uttern; 
”Jag förstår inte! Om jag var en utter så skulle jag bo här! Precis här!!).

Är ni redo? Nu kör vi bildbomb!
Utterbajs (Fotograf: Elin Kannerby)

Fina och tydliga spår. Lägg märke till att uttern har fem tår (och en häl), jämför med vargspåret ovan!
 (Fotograf: Moa Pettersson)

Utterkanor (Fotograf: Moa Petterson)

(Fotograf: Elin Kannerby)
(Fotograf: Moa Pettersson)
Misstänkt utterövergång. Under dessa inventeringar har vi fått lära oss (från Anders) att uttrar väldigt sällan simmar under en bro. De tycker inte om det alls! Därför så väljer de ofta att gå över bron. Detta leder ibland till att de blir överkörda. För att bevara utterstammen (och minska antalet dödsfall) har man börjat bygga övergångar för uttrar. Uttrarna kan då fortfarande välja att gå under bron (gå under broar är helt ok) och slipper risken att bli påkörda. 

Ännu ett tydligt spår! Kolla tårna och hälen! (Fotograf: Moa Pettersson)


En av grupperna hade en sådan otrolig tur med utterspår. Vi andra är INTE avundsjuka!



Tips för dig som vill veta mer om uttern, här kommer länkar till matnyttig information.


Vi ses nästa gång! Tills dess förväntar vi oss att ni vet allt om uttrar!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar