14 april 2016

Naturvärdesbedömning

I torsdags i förra veckan drog halva klassen ner till Karlstad för att följa med på en naturvärdesbedömningskurs som Naturskyddsföreningen höll i. Jan Bengtsson från Skogsstyrelsen var inbjuden som vår lärare kvällen till ära. Vi började med en samåkning ut till en tallhällmark, där vi fick diverse blanketter som vi gick igenom.



Där efter delades vi upp i mindre grupper och fick gå runt och leta efter saker på vår krysslista. Efter att ha varit en del regnskurar på turen ner till Karlstad så klarnade värdet upp sig och vi fick några fina timmar i skogen. 

Tall är ett träd som kan vara lite svårt att åldersbestämma beroende på vilken typ av mark den här växt på, så för att ta reda på exakta åldern krävs en liten tunn borr som kallas tillväxtborr. Men den får man en tunt litet utsnitt från trädet så kan man räkna årsringarna inifrån och ut. Trots en bra instruktion på hur man skulle göra visade det sig vara knepigare än man kan tro. 


Vi hittade även lite spännande arter som tallticka och gnagspår av mindre märgborre (lägg märke till de fina fiskmåsmönstren!)



Avslutningsvis gick vi in i en granskog som låg intill, där vi hittade stora naturvärden i form av mycket död ved, många mossor mm. Dock hade solen hunnit försvinna så bilderna lyser med sin frånvaro. Sist med inte minst gick vi ner till väners strand för lite kaffe, och där fick vi höra en rördrom spela som grand finale innan vi åter satte oss i minibussen för att åka tillbaka upp till Stöllet. Kunskapen vi lärde oss där fick vi bland annat använda under den här veckan då vi övat på naturvärdesbedömningar på hemmaplan, men det kommer i ett eget inlägg. 

(Fotografier: Moa Pettersson)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar