Fotograf: Moa Pettersson
Såhär glad bli man av att åka på studieresa!
Dag 1
Första stoppet blev Omberget där Mattias guidade oss på Ombergsliden. Han berättade om den rika floran som växte här och att det berodde på den speciella marken som var kalkrik och näringsfattig. Där fick vi se den vackra flugblomstern som lurar hanar av en flugart att para sig med blommorna för att sprida växtens pollen! Efter att vi gått och njutit klart i den sköna försommarkvällen åkte vi till en del av Ekoparken i Omberg där Thomas släppte oss lösa i bokskogen. Där hittade vi mycket spännande som till exempel tallört och en svavelticka(svampen som visade sig bli vår följeslagare under hela resan). Sedan satt vi och njöt en stund vid Vätterns strand. Efter det slutade dagen för de som ville medan resten gav sig iväg på en kvällsutflykt till Tåkern i hopp om att få se eller höra lite spännande fåglar. Och nog fick vi det, bland annat en ryttlande jorduggla!
Fotograf: Charlotte Berglund
Vi njuter av kvällen vid Vätterns strand
Dag 2
Dagen började tidigt för de som ville åka till Tåkern och kolla på fåglar. När resten av oss vaknade åkte vi tillsammans till Ombergs jätteekar där Anders guidade oss. Han hade dock problem med att folk distraherades av diverse olika fåglar som den gulliga trädpiplärkan. Vi fortsatte vidare in i Storpissans naturreservat för att där se på bäcken som gett reservatet dess namn. Man förstår också hur den har fått sitt namn för där den på hög höjd kastar sig ut i Vättern ser den verkligen ut som en gigantisk kisstråle. Därefter begav vi oss till Tåkern och naturumet där vi gick omkring en stund på egen hand innan vi åkte till Bråbygden. Där hade vi nog det bästa boendet under hela resan då vi bodde på en del av tomten hos en i bygden. Det blev en skön kväll med både grillplats, bastu och en perfekt badsjö.
Fotograf: Charlotte Berglund
Ett minnesvärt ögonblick från resan då Elin Korall råkade trampa i leran!
Dag 3
Vi började dagen med att lyssna på Mårten som drev Bråbygdens intresseförening och hans berättelse om hur man lyckats bevara en gammeldags, levande landsbygd. Han följde oss sedan genom hela dagen som han guidade oss igenom tillsammans med andra som vi fick träffa i Bråbygden. Det är en liten by med trähus, hagar och ängsmarker med hamlade träd som är omgivna av stenmurar eller gärdsgårdar. Det kändes verkligen som att man var med i Emil i Lönneberga. Vid ett av husen stannade vi till för att bli guidade av ägaren i reservatet som var på hans mark. En mosaik av olika ängs- och hagmarker med vacker flora. Därefter begav vi oss till en annan vacker plats där ägaren berättade om hur han skötte marken och vilka arter det gynnade. Han hade även ett litet museum med saker från förr, bland annat leksaker och köksredskap. Till slut var vi tyvärr tvugna att lämna Bråbygden och gav oss då av mot Öland. Där fick vi en guidning av Elin Korall i Albrunna lund, också det en sagolikt vacker plats med häftig flora!
Fotograf: Charlotte Berglund
Vi lyssnar intresserat när vår guide berättar om Krokshult naturreservat i Bråbygden
Dag 4
Den här dagen började tidigt, tidigt för redan kl. 6 skulle vi ha den första guidningen, den här gången om fåglar(vad annars, öland hallå!) med en riktig expert som heter Gösta Friberg. Han berättade kunnigt och passionerat om fåglar i Ottenbylund. Tyvärr fick vi inte se eller höra någon sommargylling, en sällsynt fågel som bland annat finns i lunden. Sedan åkte vi till Naturbokhandeln för att sätta sprätt på våra CSN-pengar och många av oss köpte en fin ny kikare. När vi var färdiga med det åkte vi sedan vidare till Station Linné som sysslar med forskning om insekter och flora. Där guidade Pav om orkidéer och alvarmarker som det finns mycket av på Öland och Gotland. Vi fick även närkontakt med en flock nyfikna kor!
Fotograf: Moa Pettersson
Det var inte bara korna som var nyfikna på oss. En del av oss var även nyfikna på dem!
Dag 5
Också denna dag började tidigt om man ville följa med och fågelskåda lite vid södra udden. De flesta av oss var dock alldeles för trötta och sov vidare fram till dess att vi skulle åka till Beijers hamn där Hanna skulle guida. Hon pratade lite om områdets historia och vilka arter man kunde hitta här. Sen tog vi våra tubkikare och gick upp i fågeltornet för lite fågelskådning. Det var nog flera som funderade på om det skulle hålla för oss alla, men det höll som tur var! Vi hade turen att få se den bildsköna skärfläckan men även mycket annat kul. Efter det åkte vi till Halltorps hage för att bli guidade av Moa. Hon pratade om den större ekbocken och ekoxen då detta är en av få platser i Sverige där den sistnämnda finns. Det enda vi fick se var dock en riktigt död och massakerad ekoxe men fågelskådarna i klassen blev glada då de fick se den sällsynta halsbandsflugsnapparen! Sedan åkte vi tillbaka till boendet vid Ottenby varifrån Fredrik och Emil skulle guida oss. De hade hyrt cyklar åt oss alla, så på ett långt led gav i oss av i maklig takt. Vi fick under turen bland annat höra om en mur, en kungsgård och till sist stannade vi vid den södra udden. Där var det fri lek för resten av dagen. Många av oss besökte Naturbokhandeln, gick upp i fyren samt kollade på sälar och fåglar. Ja som sagt mycket fåglar blev det på Öland, kanske lite för mycket för vissa!
Fotograf: Elin Kannerby
Även uppe i fyren blev det lite fågelskådning!
Dag 6
Den här dagen var det dags för oss att lämna Öland, vilket vissa tyckte kändes skönt medan andra redan längtade tillbaka. Kanske att det hade någonting att göra med om man var fågelskådare eller inte... Alla var vi dock förväntansfulla inför nästa stopp på vår resa, nämligen Stenshuvud i Skåne! Här mötte vi dessvärre det första dåliga värdet på vår resa, innan hade vi enbart haft strålande sol med klarblå himmel men nu kunde man höra åskan mullra i fjärran. Kanske var det därför bra att vi började inomhus på Kiviks musteri där man kunde gå runt och kolla men även shoppa lite godsaker. Passande nog började det sedan att ösregna när vi skulle vidare till Stenshuvud nationalpark där Nelly och Adam skulle guida oss. Där gick vi hukande i våra regnkläder upp till en av utkiksplatserna där vi faktiskt möttes av en vidunderlig utsikt trots den dåliga sikten. Dalen var nämligen helt insvept i molnen. Sedan gick vi vidare genom vad som kändes som en mangroveskog och den var otroligt vacker i regnet. Det var till och med en som sa att det här var den finaste platsen vi sett på studieresan och att den inte alls hade varit lika fin utan regnet. Så en lärdom: Regn är inte bara av ondo! Stenshuvud fortsatte bjuda på häftiga utsikter och natur under hela den tid som vi var där!
Fotograf: Elin Kannerby
Stenshuvud helt insvept i dimma, eller är det moln?
Dag 7
Nu var det fina vädret tillbaka och i strålande sol åkte vi ut till det första stoppet, Brösarps backar där Lisa skulle guida oss. Det var verkligen en sagolikt vacker plats, och det är inte så konstigt. För tydligen har bland annat Bröderna Lejonhjärta spelats in här. Det var även en perfekt plats för den botaniskt intresserade med många spännande blommor. Fågelskådarna blev inte heller besvikna då ett antal röda glador visade upp sig för oss. Sedan åkte vi vidare till en annan vacker plats, Vitemöllan där vi intog vår medhavda lunch och njöt lite. Det var särskilt ett ställe som var helt fantastiskt, det kändes verkligen som en söderhavsö där man själv var Robinson Kruse. Efter det var det dags att bli guidade runt på Haväng av Emelie och Helena. Vi hade hört att de haft lite fuffens för sig och det visade sig att de fixat olika sorters delikatesser för oss att provsmaka under guidningen. Så vi bjöds både på härliga vyer och god mat, kan det bli mycket bättre? På kvällen skulle vi ut på en grodexkursion med en "inhyrd expert". Han guidade oss runt till olika platser där vi fick höra klockgrodorna spela, leta och hitta den grönfläckiga paddan samt både höra och se lövgrodornas nattkonsert. En kväll som fick många av oss att somna upprymda och glada.
Fotograf: Charlotte Berglund
I Haväng fick vi se den sällsynta sandödlan!
Dag 8
Efter den sena gårdagskvällen började dagen tidigt då vi skulle ge oss vidare på vår färd. Först skulle vi dock göra ett stopp i Kristianstad där Charlotte och Elin skulle guida. Vi började med att åka till Balsberget där vi tog en fika i solen på toppen av berget med utsikt över hela Kristianstad. Sedan berättade Elin om området samt djurlivet och särskilt om alla de olika fladdermöss som man hade hittat i området. Tiden flög iväg och det var knappt att de som ville hann se den häftiga Balsbergsgrottan. Bara utifrån dock då den är låst för besökare och man behöver en nyckel för att ta sig in, vilken guiden inte hade lyckats införskaffa. Sedan åkte vi till naturreservatet där Charlotte skulle guida oss vilket visade sig bli en lite annorlunda guidning. Vi fick nämligen ta och känna på hur livet som blinda var, vilket vi ganska snabbt upptäckte inte var så lätt trots att reservatet skulle vara handikappssanpassat. Därför fick sedan de som ville kolla vad de som gjort reservatet gjort för fel och försöka komma på vad de skulle ha gjort istället. En intressant och tankeväckande guidning! Efter det var det dags att ge sig av mot Stöllet men med några inplanerade stopp på vägen, där det första stoppet var Store mosse nationalpark.
Fotograf: Charlotte Berglund
Det var inte lätt att ta sig fram som "blind" trots ledsagare
Dag 9
Dagen började bra då vi vaknade upp i ett litet torp i utkanten av nationalparken där vi spenderat natten. Torpet var jättemysigt med röd färg och vita knutar, omgivet av en kohage. Därtill var vi helt ensamma där utan andra störande turister. Dock var vi tvungna att dela omgivningen med en hel drös knott, det var knappt att det gick att vara ute på kvällen! Iallafall var vi nu tvugna att packa ihop för att åka vidare till naturumet där vi skulle en träffa en gammal elev och vår guide för dagen, Andrea. Vi åkte sedan vidare till en annan del av mossen där vi fick oss tilldelade ett par nya snöskor var, vi var tydligen försökskaniner som skulle testa hur bra de funkade. När vi kommit ut och gått lite på mossen fick de väl godkänt. dock var vi flera som märkte att det var svårt att backa i dem. Man hade nog kunnat klara sig utan dem då de senaste dagarnas fina väder hade fått mossen att torka ut som en svamp och det inte alls var så blött som man hade kunnat förvänta sig. Ute på mossen var det som att gå i en öken då det inte fanns något som skyddade mot den starka solen. Därför var skönt när vi kom fram till en tjärn där de som ville fick bada. Sedan var det dags att åka vidare till nästa stopp för natten nämligen Kinnekulle. Det var dock nära att Anders förlorade sin hatt i ett försök att jaga ut en broms ur bilen, men till slut kom vi dock fram allihop och hatten med.
Fotograf: Charlotte Berglund
Fredrik var en av dem som tyckte att det var skönt att bada!
Dag 10
Sista dagen skulle Moa guida oss runt på Kinnekulle med början i ett stenbrott. Där berättade hon lite om den speciella geologin i området innan vi fick gå runt och kolla i den häftiga miljön och kanske till och med hitta något fossil i kalkstenen! Efter det åkte vi till Munkängarna som alla mer eller mindre föll för. Ramslöken täckte marken mellan lövträden som en vit, lökdoftande matta och det fanns otroliga klippformationer att utforska. I stenen kunde man på vissa ställen också se krusningar från den tid då den legat nersänkt i vatten. Som om det inte var nog hittade vi även kanske resans coolaste svavelticka som alla ville fram och beundra. Till slut kunde vi slita oss därifrån och åkte då till Österplana hed och vall, men på vägen dit kunde vi inte låta bli att stanna till och kolla på ett vackert vattenfall. Väl framme vid nästa stopp var det fri lek och utforskning av omgivningarna. Några av oss hade fastnat för fossiljakten och fortsatte leta fossil i den sten som stack upp ur marken. Det blev en del fina fynd. Det finaste fyndet för dagen var dock guckuskon som vi hittade i en hage. En otroligt fin blomma! Det kändes lite vemodigt när det sedan var dags att åka hem till Stöllet. Vi skulle nämligen hinna vara med på skolavslutningen för turistarna och allmännare dagen därpå. Men de flesta tyckte nog samtidigt att det var ganska skönt att komma hem igen, lite trötta och slitna som vi var...
Fotograf: Charlotte Berglund
Den fantastiskt fina svaveltickan på Munkängarna och dess beundrarskara
Ja, ni tappra själar som orkat läsa igenom allt har väl märkt att många fina adjektiv används för att beskriva studireresan men det är helt nödvändigt för den var verkligen helt underbar på alla vis. Men precis som ni kanske tröttnade på alla fina ord blev även vi lite avtrubbade av allt det fina vi såg. Det var en del av den konstruktiva kritik som vi framförde efter resan. Vi tyckte även att det hade varit lite väl intensivt men samtidigt hade vi ju hunnit se mycket på grund av det, så det var lite tveeggat. Och som Anders sa, vi hade ju trots allt själva planerat det här... I vilket fall som helst så blev det en helt fantastisk resa där vi inte bara hade tur med vädret utan även med mycket annat. Det är nog en resa som de flesta av oss kommer att minnas länge och tänka tillbaka på med ett leende på läpparna!
Fotograf: Anders Tedeholm
Alla vi som var med på studieresan!