10 maj 2016

Dags för den efterlängtade signalartskursen med Basti!

Förra veckan fick vi i tre dagar följa Basti (Sebastian Kirppu) runt i olika naturreservat för att lära oss signalarter. Spännande! 

Vad är då signalarter kanske ni funderar? Jo... en signalart är en indikatorart som kan användas för att bedöma, lokalisera och upptäcka skogar med höga naturvärden. (Indikatorart = en art som pekar på att vissa specifika omvärldsförhållanden finns på platsen). 

Nu när vi ändå är inne på olika begrepp, ett annat begrepp som kan vara nyttigt att veta är”rödlistad art”. Rödlistning är ett en skala och klassificering som används för att bedöma arters sårbarhet och utdöenderisk. En rödlistad art och dess naturliga biotop är därför något som man vill bevara. 

Tillbaka till veckan och Basti... Basti har varit hos oss tidigare i utbildningen och berättat om sig själv och vad han gör. Hans presentation väckte intresse och i kombination med att Basti är en person som Anders ofta nämner under sina lektioner såg vi nu fram emot att äntligen få möta denna legend och få ta del utav hans kunskaper.

Kanske tänker ni som läsare att; lära sig arter, det är ju att ströva runt i skogen och titta. Nej minsann! Vi hade många arter att lära in och en väldigt entusiastisk lärare som i rallyfart lärde oss många arter på kort tid. Vi fick lära oss arterna både genom att Basti visade dem men också genom att på egen hand leta efter arter. Att själva få uppdrag att leta efter arterna var uppskattat, flera av oss upplevde att det hjälpte oss att komma ihåg eftersom vi då direkt fick lära oss att använda oss utav våra nya kunskaper.

Men det viktiga när man letar efter signalarter är att inte gå ut i första bästa skog, sorgligt nog är stor del av skogen kring oss ren industriskog och som Basti säger "ingen riktig skog". För att se signalarter behöver man åka ut till skogar med högre naturvärden, bland annat skogar som fått växa ifred, har träd i olika åldrar samt även mycket död ved. Vi åkte bland annat till Havsvalladalen och Fänstjärnsskogen, otroligt coola ställen!

Vi har haft riktigt roligt dessa dagar, inte bara på grund av den vackra naturen, coola kunskapen utan också för att Basti ofta döpte om arter efter huruvida de såg ut för att vi skulle komma ihåg dem. Bland annat lärde vi oss känna igen dvärgbägarlav genom att Basti kallade den för köttbullelav (på grund av dess toppar). Metoden att associera lavarna med olika saker var något flera av oss tog till och den hjälpte riktigt bra. Problemet var dock att man ibland glömde bort det riktiga namnet, bland annat jämförde en av oss en svamp med spettekaka och det tog hen tre dagar innan hen kom på det riktiga namnet på svampen (violmussling).

Fotograf: Moa Pettersson.



Doris fick även följa med. Några diskuterade huruvida man kunde lära upp en hund att spåra/upptäcka signalarter, det vore riktigt coolt att testa! Fotograf: Moa Pettersson.
Bollvitmossa. Fotograf: Moa Pettersson.
Fotograf: Basti (Med Charlottes kamera)
Fotograf: Basti
Fotograf: Basti
Den kända kötbullelaven (dvärgbägarlav). Fotograf: Moa Pettersson.
Lunglav. Riktigt cool lav som blir riktigt grön när den är fuktig. Fotograf: Moa Pettersson.
Lunglav. Fotograf: Moa Pettersson.
Rynkskinn (ja, arten heter så på riktigt). Bastis asocciation: "Tänk på hur en pungkula ser ut när man duschat med riktigt kallt vatten. Ni som har pojkvän, testa att skvätta lite kallt vatten på er killes pungkula.". Fotograf: Moa Pettersson.
Skuggblåslav. Fotograf: Moa Pettersson.
Ringarna är spår utav den tretåiga hackspetten. Fotograf: Moa Pettersson.
Violmussling (arten som associerades med spettekaka). Fotograf: Moa Pettersson.
Vi kan lätt rekommendera er läsare att besöka de platser vi varit på, det är en riktigt stor skillnad mellan industriskog och de naturskogar vi sett. Det här är riktig skog!

Kartor på de ställen där vi varit med Basti:





Mer om rödlistning på naturvårdsverkets hemsida
Mer om signalarter på skogsstyrelsens hemsida.

Kasta er ut i solen, njut av vacker (riktig) skog och rapportera in signalarter till artportalen så hörs vi snart igen!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar