Alla står och lyssnar hänfört
När han köpte sitt hus och marken runt omkring på 80-talet var nästan all gammal hagmark igenvuxen, och han startade då ett eget litet restaureringsprojekt för att återfå den gamla kulturmarken. Vi gick igenom lite olika hagar och fick bland annat se några fina hamlade träd och även några ringbarkade träd som så småningom skall bort.
Janne Bengtsson
Hamlat träd
Ringbarkat träd
Vi fick även se lite olika gnagspår i veden från diverse olika insekter, till förtjusning för vissa i klassen. Nedan ser ni på det översta fotot ett kläckhål från en stekelbock (som både är en signalart och rödlistad). På det nedre fotot är det larvgångar från björksplintborre.
Efter den obligatoriska fikan hoppade vi åter in i bilarna och åkte till Brattforsheden, en tallhed med väldigt unik miljö. Där stannade vi först för att titta på mosippan, en ytterst bildskön blomma som länsstyrelsen har jobbat en del med.
Mosippa
Därefter åkte vi vidare för att titta på ett område som där man hade en naturvårdsbränning för några år sedan. Det var riktigt häftigt att se de sotsvarta tallarna stå kvar, och där de flesta hade överlevt lågorna. På ett träd hittade vi dessutom skiktdyna, en vedlevande svamp som är en så kallad pyrofil art, dvs gynnad av eld. Vi hittade även en violett majbagge som var ute och promenerade på brandområdet, som vi kollade faschinerat på.
Skiktdyna
Majbagge
Vi gick vidare förbi brandområdet och kollade där på en åtgärd som länsstyelsen hade gjort för att gynna sandödla. Där hade man skrapat bort en del vegetation för att blottlägga sanden, som är en förutsättning för att ödlorna skall kunna lägga ägg. Vi fick tyvärr inte se någon sandödla den här dagen men några spår kunde vi i alla fall hitta. Dessutom verkar det som att vargen tycker det är ganska gött att få rulla runt i sanden då vi kunde hitta tassavtryck av den.
Fotograf till alla bilder i inlägget är Moa Pettersson
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar