Rockorna var lika nyfikna på oss som vi var på dem och kom flera gånger fram till glaset för att ta en närmare titt!
Urskog i vinterskrud, bara ca 2 mil från centrala Stockholm
Anders iller, som han skickade in till Naturhistoriska i början av året.
Veckan efter det bar det av till Grimsö där vi skulle få lyssna på ett flertal intressanta föreläsningar. Det roliga var också att Mitt i naturen varit där i avsnittet veckan före så att vi fått se lite hur det såg ut. Vi började med att ge oss iväg för att pejla rådjur. Det gör man genom att hålla i en antenn över skallen samtidigt som man snurrar runt på stället och lyssnar efter pip. Pipen betyder att man är vänd i den riktning som rådjuret är mot. Det här gör man dock bara om man tex behöver leta upp ett dött rådjur och därför ska pejla i skogen. Annars har de en bil med en jättestor antenn på taket som man gör precis samma sak med. Efter det var det inomhusföreläsningar som gällde och då fick vi bland annat höra om vildsvin, betande fåglar, järvar och fästingar. Emellan föreläsningarna upptäckte vi det natursköna området runt omkring Grimsö, sprang runt i den fina herrgårdsbyggnaden som vi bodde i eller åt god mat i den vackra matsalen. Det var några härliga dagar som vi fick tillbringa där med andra ord!
Det gällde att ha rätt frekvens för att kunna pejla rådjuret.
Så här ser halsbandet ut på de rådjur som man kan pejla.
Huset där vi bodde och åt mat.
Tredje veckan var det dags för våran sista gemensamma resa då vi skulle besöka Nordens Ark. Lite vemodigt var det allt men vi fick uppleva mycket kul. Det roliga var också att även här hade Mitt i naturen varit i avsnitet från veckan före så det kändes lite som att vi följde efter dem genom Sverige. När vi kom dit blev vi först guidade runt bland parkens djur där vi bland annat mötte en gigantisk tiger samt den ack så söta och nyfikna(läs hungriga)uttern. Efter det inkvarterade vi oss i Varghuset där vi skulle tillbringa natten med djurparkens vargar på andra sidan panoramafönstren. Efter det var det dags för nattvandringen då vi skulle ha djurparken helt för oss själva och en del av djuren skulle vara lite mer aktiva. Vi hade dock otur och de flesta djuren var lika inaktiva som när vi sett dem på dagen. Tigrarna visade sig dock vara lite mer samarbetsvilliga och kom riktigt nära där vi stod vid gallret. Efter den fantastiska upplevelsen kände vi oss nöjda men trötta och de flesta av oss kröp till kojs när vi kom tillbaka. Många låg dock uppe och tittade ut på vargarna som antingen lekte eller låg och vilade utanför. En del var lite mer nyfikna och kom ända fram till fönsterrutan för att kolla vad vi var för konstiga filurer. En helt magisk upplevelse med sådan närkontakt! Dagen efter lyssnade vi på en jättebra föreläsning om biologisk mångfald, ett begrepp som många använder som argument för att skydda naturen. Men vad betyder det egentligen, det och mer därtill fick vi lära oss och diskutera. Sedan blev vi guidade runt i Ekoparken vilket är skog och hagmarker runt Nordens Ark som av dem sköts med gamla metoder för att så många djur- och växtarter som möjligt ska trivas där. Det var verkligen intressant att både få se och höra hur det arbetet går till och vad resultatet blir. Efter det var det dags för oss att ge oss av mot Stöllet, på den sista långa hemresan. Men även om nog alla hade det mer eller mindre i bakhuvudet sa ingen av oss något om det i bussarna på vägen hem och stämningen var precis som den brukar vara. Vi passade nog alla på att leva i nuet och hålla undan tankarna på framtiden.
Vi kollade alla på uttern...
...och den kollade lika nyfiket tillbaka!
Det är inte varje dag som man sover med vargar bara några meter bort.
Gamla ekar är viktiga för många arter, på Nordens Ark pågår därför forskningsprojekt om hur man kan få unga ekar att åldras snabbare.
Hällristningar är ett bevis på att människor bott länge där Nordens Ark nu ligger.
Fotograf till alla bilder i inlägget är Moa Pettersson
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar