Matkonsumtionen. Kylskåpet kom och
samhället började hamstra mat. En version av rädsla föddes i vårt
inre landskap. Rädslan manifesterar Homo sapiens attribut att analysera längre in i framtiden och större minneskapacitet, något vår art är ensam om. Vi samlar
kunskap om överlevnad, till den grad att någon annan
art missgynnas. En slags diffus konkurrens fast en art gynnas mer. När vi handlar mat i butiken eller tar en extra
portion på tallriken så glömmer vi något, vi slår naturens
balanserade symbios ur spel. Vi fuskar helt enkelt. Under två dagar
fick klassen i uppdrag att beskåda skogen som skafferi. Att livnära
sig på skogens rötter, bark, bär, blommor, kåda etc. Fredag
eftermiddag avslutades med en buffé av elevers påhittiga rätter.
Det behövs egentligen inte ett långt kvitto för att mätta en
hungrig mage, kvaliteten spelar en större roll än kvantiteten, speciellt i utsatta situationer. Den
insikten fick vi när vi plockade en näve blåbär och jämförde
det med en full kasse från matbutiken.
Harsyreglass
2 L harsyreblad utan stjälk
Vispa 3 äggulor och 1 dl socker pösigt
Mixa hälften av harsyran och äggblandningen till jämnsmet
Tillsätt resten och blanda med 3 dl vispad grädde
sätt i frysen och rör om var 30 min till önskad konsistens
|
t.h. Barkbröd
2dl Floem
2 dl Rågmjöl
2 dl vetemjöl
100g jäst
3 dl vatten
1.
Barka en tall för att utvinna floemet (väldigt näringsrikt) det ljusa
släta lagret mellan ytterbark och veden. Torka och rosta floemet som
sedans mortlas ner till mjöl.
2. Tillsätt sedan de andra ingredienser som vid vanligt brödbak och skjuts in i ungen.
t.v Barkknäcke
2 dl barkmjöl
1/2 dl rapsolja
2 dl kokande vatten
3- 3 1/2 dl blandade fröer av eget tycke
1. Blanda alla ingredienser och låt svälla i 15 min
2. Bred ut över en ugnsplåt till ett tunt lager
3. Grädda i ugnen på 150 grader i 1-1 1/2 h.
|
Avhandling i form av fredagsbuffé. |
För första gången under utbildningen fick klassen
närvara i en naturvårdsbränning. Bränningen var Sveriges största
operation som innefattade 60 hk 100-120 år gammal bolagsskog. Skogen
är också ett Natura 2000-område som nu skulle förberedas till ett naturreservat, tack vare Life
Taiga-projektet. Life Taiga är ett EU-stöd där 14 länsstyrelser
deltar. Under denna bränning var länsstyrelsen i Värmland
uppdragsgivare och upphandlare som i sin tur anlitade ett företag
för själva bränningen, i detta fall Skogsstyrelsen. Vi fick noga
och klara instruktioner från brännchefen Andreas Granström.
Hur går då en naturvårdsbränning till väga?
Allmänt verkar hela operationen ganska motsägande och
okontrollerad; att elda levande skog under torkan där brandrisken är
en av landets högsta.
Som tidigare nämnt så kräver vissa signalarter
gammal död ved som brunnit. I och med människans påverkan på
allting runtom henne har hon också lyckats med att domesticera
skogsbränder inom hennes levnadsstandard. Det betyder att man måste
anlägga skogsbränder för att imitera något som förr var ett
naturligt inslag i det vilda och gav upphov till nischade arters
existens. Varför då välja dagar som brandrisken är som störst?
När det brinner verkar det till synes oftast otyglat, men väl
utbildad och erfaren personal verkade bakom spakarna. Är det riktigt
torrt i marken så bränns vegetationen av in på djupet, till
skillnad från om det är lite fuktigt. Samtidigt vill man inte
heller bränna för intensivt då det kan leda till toppbrand i
träden som kan flyga till oplanerade skogsområden. Vinden är
en viktig faktor som ska läggas in i denna fokuserade ekvation. Den
är bra för naturvårdsbränning då den ger bränsle i form av syre och man kan
kontrollera brandens riktning lättare.
Människor kan titta på naturvårdsbränning genom
delade linser, man bör inte glömma att i människans grepp om
hennes omgivning startades också en ganska ensidig relation där
miljö och arter fick lyda order. Under hennes vilja att spara skog
för ekonomiska skäl men samtidigt estetiska så har vi stängt in
en vild organism som egentligen konkurrerar ut oss i antal och ålder.
Bör det inte vara vår skyldighet att betala en gammal skuld?
Foto: Anders Tedeholm |
Säkerhetskäl |
Foto: Anders Tedeholm |
Bandvagnen som avgränsar området genom att köra ner gräs och annan vegetation som kan ta eld. |
Foto: Anders Tedeholm |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar