De två sista dagarna innan lovet hade vi djupkartering. Efter tre intensiva dagar framför datorskärmarna och GIS behövde vi verkligen komma ut, några av oss hade redan fått utomhus-abstinens!
Djupkarteringen började på tisdag med att vi gav oss ut till Spraggtjärn, som vanligt hade vi tur med vädret och fick en fantastiskt solig dag där solen värmde oss medan vi sprang omkring där på isen.
Målet för dagen var att mäta upp djupet och storleken på sjön. (På fredagen fick vi sitta där med våra block och räkna). Rustade med isborrar, vinkelprisma och flera lod begav vi oss ut på isen. Det blev många hål uppmätta och om man klättrade upp på en höjd i närheten kunde man se hur våra spår bildade ett mönster likt ett fiskben. Till lunch lagade vi (till vår stora glädje) tacos över öppen eld, helt fantastiskt gott! (JA, det är möjligt att äta annan mat än korv på utedagar!!)
Emil och Korall borrar hål. Fotografer: Helena Björnström (t.v) och Moa Pettersson (t.h)
Fotograf: Helena Björnström
Anders i sitt esse! Han visar oss hur man använder vinkelprisman. Vilken är en riktigt grym uppfinning. Genom att titta igenom den kunde man mäta ut exakta vinkelräta riktningar.
Nanook hjälper oss att djupkartera, speciellt genom att befinna sig på vinkelräta platser så att vi vet vart vi ska borra. Att han dessutom har härlig energi är inte fel det heller!
Charlotte och Emelie hade det viktiga ansvaret att organisera, struktuera och dokumentera sjödjupet som vi andra mätte upp. (Fotograf, bilderna ovan: Moa Pettersson).
Efter att djupkarteringen blivit klar gav vi oss ut till skolans skog där den fått stå skyddad från galna skogshuggare. Anders visade oss runt och pekade ut lite signalarter. Bland annat fick vi se korallblylav, lunglav samt stuplav.
Korallblylav t.v. och lunglav t.h
(Fotograf: Helena Björnström)
Lunglaven var riktigt cool, den såg lite grå och tråkig ut till en början, men när man blötte upp laven blev den lysande grön. (Fotograf: Moa Pettersson).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar