25 mars 2016

Tandövala

Det var äntligen dags för ett av årets höjdpunker, Tandövala!

Denna vackra plats som vi hört så mycket om skulle vi äntligen få åka till. Vi såg fram emot fina vyer och härligt sällskap.

Måndag
Tillsammans med Turism- och Uteliv gav vi oss ut i minibussarna! Efter en stund parkerade vi för att äta lunch innan vi skulle skida oss till de stugor som vi skulle bo i (och utanför). Bloggens skribent har en gång fått frågan om varför vi inte väljer utflyktsmål som var mer lättillgängliga, liksom, varför välja att skida uppför mardrömsbackar (med vita blixten!) när man kan välja lika(?) vackra men mer lättillgängliga platser.

Vad svarar man på det?

Kanske ligger tjusningen i att behöva kämpa för att nå dessa vackra platser, platserna kanske får ett större värde för att man behövt kämpa? Eller så kanske svaret ligger i att just de "svårare" och mer otillgängliga platserna är vackrare eftersom människans påverkan är mindre där?

I vilket fall. Efter vår goda lunch (eller bananer för den som glömde ta med sig lunch), satte vi på oss våra skidor och gav oss iväg. Vi kämpade oss genom uppförsbackar och livsfarliga(!) nerförsbackar, på vägen ramlade de flesta några gånger och vi lyckades dessutom paja en vita blixten längs vägen. Hårt!


(Fotograf: Helena Björnström)

Varma och svettiga likt tomatfärgade valrossar var vi sedan framme vid Stället med stort S! Att det var vackert, var då ingen underdrift!

Turisterna hade som obligatorisk del i sin utbildning uppdraget att tälta utomhus i snön medan vi själva fick välja huruvida vi ville bo i tipi eller i någon av de stugorna som fanns på platsen. Några modiga av oss valde att bo i tält. Vem som bodde i tältet växlades då vissa gav upp eftersom det var kallt och andra valde att flytta ut i tipin efter en natt i stugan. Två av oss sov i tipin under hela resan, grymt jobbat Adam och Kannerby!

På eftermiddagen fick vi fri tid och på kvällen berättade Anders Tedeholm och Lasse Lanker (Turisternas lärare) mer om Tandövala. Bland annat att Tandövala är Sveriges sydligaste fjäll, coolt va! Om du som läsarre också vill veta mer, kan du läsa det på Länsstyrelsens hemsida.

Tisdag
På tisdagen delades vi in i blandade grupper tillsammans med turisterna. Vi skulle få olika GPS-punkter som vi skulle ta oss till, och även träna på navigering. Turisterna fick lära sig GPS-hantering av oss, och de lärde oss hur man tar ut en kompassriktning. Värt att tillägga är att det kan vara en bra idé att dubbelkolla att ens kompass fungerar innan man ger sig ut!

Vi fick också i uppgift att ta tio stycken GPS-markeringar och foton där vi hittat coola eller intressanta saker.

Korall och Anders J arbetar med en GPS. (Fotograf: Anders Tedeholm).
Lag B hittade bland annat ett par Djävulshorn.

Intressanta gamla trädmarkeringar (t.v.) och en eldticka (t.h)

En ren.
Lag B hittade Lag C (eller kanske tvärtom!)

Till vänster här ser ni en bild på varglav. Varglaven är en sällsynt lav som i Sverige är rödlistad. Laven är väldigt giftig och det sägs att den använts till att döda vargar med. Bland annat gjorde man så att man blandade ner laven i malet kött tillsammans med krossat glas. Lavens gift verkar bara genom direktkontakt med blodet, därav de krossade glasbitarna. Läs mer här om Varglaven (på naturhistoriska riksmuseets hemsida). (Foton från dagen: Helena Björnström)















Eftermiddagen/kvällen var fri tid och flera av oss valde att bege sig till fjällets topp. Därifrån var utsikten slående och flera nämnde detta som resans höjdpunkt! Med undantaget en person som sa att resans höjdpunkt var när hen lyckades ta sig ned från fjället.

Försöker lista ut vilka bergen var under toppturen. (Fotograf: Elin Kannerby). 
(Fotograf: Mattias Berglund) 
Två turister! Jonathan och Fredrik. (Fotograf: Gustav)
(Fotograf: Elin Kannerby)
(Fotograf: Mattias Berglund)
Onsdag
Dagen ägnades åt flera föreläsningar och delande av kunskap. Vi fick lära oss om lavinkunskap av Lasse Jonsson (turisternas lärare, och ja, de har TVÅ stycken Lassar som lärare!). Och sedan fick vi lära oss om väderkunskap av Lasse Lanker. Det var riktigt intressant!
Jonsson lär oss lavinkunskap. (Fotograf: Anders Tedeholm)
Lanker lär oss väderkunskap. (Fotograf: Anders Tedeholm).
Inte nog med det så fick vi flera korta föreläsningar av turisterna i ämnena; vintertältande, "mjuka värden", matkunskap (på vandringar) samt om lämpliga kläder. Riktigt kul! FAST det hade varit underbart att få kunskapen INNAN vår tur och inte på näst sista dagen. Men nu är vi redo inför nästa vintervandring!
Bland annat lärde vi oss:

  • Bomull är så gott som bannlyst som material i friluftsplagg!
  • Om man ska tälta utomhus, satsa på ett TJOCKT liggunderlag!
  • Mjuka värden innebär sjyssta egenskaper hos folk, på ett ungefär. Vi kom gemensamt fram till att en ledare med mjuka värden bland annat är lyhörd. Fredrik Silven gavs som exempel på mjukt värde. Han hade bjudit oss alla på godis under våra tuffa uppfärdar till stugan. 
  • Torkad mat innebär rätt mycket förarbete men väger galet mycket lättare! Vill man skippa förarbetet finns färdiga påsar att köpa.

Fredrik och hans mjuka värde! (Fotograf: Helena Björnström)

Torsdag
Hemåtfärd!

Våra tält samt stugan. (Fotograf: Mattias Berglund)
Tallbärste på gång! (Fotograf: Helena Björnström)
Korsnäbb. (Fotograf:Anders Tedeholm)
(Fotograf:Anders Tedeholm)
(Fotograf:Anders Tedeholm)

 Vi tackar för oss för den här gången och har ett välbehövligt påsklov framför oss!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar