16 februari 2014

Järvspår funna!

Spårningen fortsatte även denna vecka, tyvärr utan vår lärare Anders då han drabbades av en besvärlig förkylning. Men vi tog tag i spårningen på egen hand, och det började riktigt bra. Redan på måndagen fick vi tips om järvspår och Länsstyrelsen ville att vi skulle undersöka dem. Vi begav oss mot koordinaterna vi fått, ca 3 mil härifrån, för att se efter.

Mycket riktigt hade det gått en järv precis där och spåren var tydliga och fina.



Man kunde också se rävspår i de stora järvspåren. Räven är listig när den springer i samma spår som järven eftersom den på sätt sparar energi


 Vi delade in oss i två grupper varav ena gänget bakspårade och andra gänget framspårade. Vi hade fått godkänt från Länsstyrelsen att framspåra just denna dag, annars är det förbjudet att följa rovdjur då det kan stressa djuret.




 Frans hoppas på modellkarriär hos Björn Borg och klär av sig för photoshoot under lunchen.


Vi följde spåren ca 3km och efter vägen hittade vi spillning och även en grop med hår och skinn där järven antagligen smaskat i sig något djur. Vi tog med oss spillningen hem för frysning så att det kan skickas in på analys. Spännande att få vara med och hjälpa till med detta!








Andra tips om järvspår som vi åkt ut på i veckan har inte gett något resultat. Det har inte varit helt gynnsamma förhållanden för skidåkning och gör man som Linnéa och glömmer pjäxorna hemma så kan det bli än mer besvärligt. Men hon löste detta genom att binda ihop lite granris till snöskor.
Nöden är uppfinningarnas moder!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar