28 april 2016

Holkinventering av slaguggla

De senaste tre veckorna har vi ägnat någon dag eller två i veckan åt att inventera ett gäng slaguggleholkar som sitter uppe i norra Värmlands skogar. Metodiken är att man sätter en kompaktkamera på en fotomast (tänk er selfiestick XXXL), kör igång 10 sek tidsutlösare och försöker sedan snabbt som attan att manövrera den vingliga och vobbliga stången till hålet i holken utan att vare sig så sönder kameran mot närliggande träd eller slå fotomasten i huvudet på sina klasskamrater. Har man tur så ser man en fantastiskt fin fågel på displayen när man hissat ner kameran igen, men allt som oftast stod holkarna tomma. Något som bekräftar vår teori om att det vår ett väldigt dåligt år för ugglorna i år.   

Foto: Helena Björnström
Foto: Elin Korall
Foto: Elin Korall
Foto: Elin Korall

Foto: Elin Korall
Helt lottlösa gick vi inte, men att få ett fint porträtt på slagugglan när den sitter i holken var minst sagt svårt. 
Ibland kunde man komma till holken, och ugglan hade redan flugit ur när de hörde att vi närmade oss. Då fick man en bild på äggen istället, så nog får vi allt några ungar att ringmärka senare i vår.


(Film från egengjorda stativet, Kannerby och Korall)

Periodvis kunde det kännas lite deppigt när man gick från holk till holk och fick bom varje gång. så då roade vi oss med att ta ett gäng mer eller mindre seriösa selfies när vi ändå hade tillgång till utrustningen.


Idag som var den avslutade dagen, så passade vi på att kolla holkarna som satt längre bort från vägar, dit man fick gå långt för att vägbommarna satt uppe pga tjällossningen. För att effektivisera arbetet delade vi upp oss i mindre grupper, och vara två av lagen fick vara cyklister. Problemet var bara att vi enbart hade tre fotomaster, något som vi kunde lösa med hjälp av ett vanligt kamerastativ, en pinne i skogen, väldigt mycket silvertejp och en smartphone som kronan på verket.
Foto: Elin Kannerby
Avslutningsvis måste vi ju såklart bjuda på en film från den coola selfie-sticken som visades på förra bilden! Efter flertalet misslyckade och komiska försök med stativ-konstellationen på tidigare holk fick Lag Elin pinnen att fungera redan vid första försöket vid andra holken! Till belöning fick de en häftig video på en Slaguggla och hens två ägg. 


Totalt sett hittade vi ugglor i nio holkar, ett lägre resultat än tidigare år, men inte deppar vi för det! I höst ska de kläckta ungarna ringmärkas och vi ser med spänning fram emot att se hur många ungar vi kommer att få träffa!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar