Efter musslorna var det dags att prova på en standardiserad inventeringsmetod, sjöprovfiske. Detta skulle äga rum i Acksjön, där det även finns kräftor så vi passade på att göra ett provfiske efter dom också. När man gör ett sjöprovfiske lägger man i speciella nät, som har olika maskstorlek för att man skall fånga allt från minsta elritsa till största gammelgäddan i sjön. Det är en inventering som dels berättar om vilka arter man har i sjön, men som man också kan följa upp effekterna av t ex kalkning.
Några av eleverna hoppade glatt i båtarna och for ut för att lägga nät, och morgonen därpå åkte vi åter ut igen för att plocka upp dom. Vi hade dock lite osis med att ena årfästet gick sönder så det blev någon improviserad historia mellan att ro och paddla för att ta sig fram.
Fotograf: Elin Korall
Ute på djupt vatten...
När näten var upplockade var det dags att börja plocka fisk. En tämligen slemmig uppgift där Thomas vann många pluspoäng då han hade tagit med sig en tvål. När fiskarna var plockade skulle de artbestämmas, mätas samt vägas innan vi skrev in dom i protokollet. Vi fick upp abborrar, mörtar, gärsar och en siklöja.
Fotograf: Tony Sahlberg
Det var inte helt lätt alla gånger att få ut fiskarna ur nätet!
Protokollföring på gång
När andra slet med fiskarna så tog några andra hand om kräftorna. I Acksjön finns en fördämning och nedanför dammen så har det bildats en djupare grop där kräftorna frodades. Här drog vi upp burarna, artbestämde (och det var signalkräftor hela bunten), könsbestämde samt mätte kräftorna. Därefter fylldes protokollet i och beroende på hur stora de var så åkte de antingen tillbaka till dammen alternativt om de var stora sparade vi dom för en liten kräftskiva.
Fotograf: Moa Pettersson
Det gällde att akta sig för klorna vid mätningen!
En hona av arten signalkräfta. Det syns på att hon har fyra par simben till skillnad från hanen som har fem par. Simbenen är de mindre benen som sitter bak på stjärten.
Fri igen!
Fotograf: Moa Pettersson
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar