13 februari 2016

Järvspårning och en glimt av uttern

I torsdags packade vi åter bussarna för att ge oss ut på en tur för att se om vi kunde hitta några spår att följa. Här i Stöllet hade den mesta spårsnön töat bort, så vi styrde mot norr. Vi hade knappt kört i tio minuter när några av klasskamraterna såg något springa nere på Klarälvens is, och vi började glatt tjoa i våra komradios. En tvärnit med bilen och sen sprang sexton glada själar över vägen för att speja på uttern. Lyckligtvis fanns kameror med i packningen så vi fick en chans att föreviga skönheten.

Foto: Moa Pettersson

Nöjda med denna fina naturupplevelse så gick vi tillbaka till bussarna och körde vidare. Några minuter senare fick vi ett samtal från länsstyrelsen om att de hade hittat färska järvspår, och vi ändrade vår kurs något och for raka vägen dit. Efter drygt en timme på snöiga skogsbilvägar var vi framme, och vi fick alla dra ett stå till stacken när det var dags att parkera. 

Foto: Moa Pettersson

Väl på plats var det bara att dra på sig skidorna och ge sig iväg över ett kalhygge. Ganska snart hittade vi ett märgben som den hade grävt upp och gnagt på. Vädret var verkligen på vår sida och vi hittade riktigt fina spårlöpor (och en hel del trassel...)

Foto: Helena Björnström


Foto: Moa Pettersson

Efter kalhygget kom vi in i skogen, och vips var det inte fullt lika plan yta att skida fram på längre. En efter en trillade vi nästan allihopa likt dominobrickor. Avslutningsvis kom vi fram till en stor myr där vi slog läger och åt vår lunch, och därefter bar det iväg hem igen. 

Foto: Helena Björnström


Foton: Emil Skoglund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar