22 februari 2016

Utterinventering – Del 1 – Ett ändrat beslut och vi kör!!


Under veckan hade vi haft skitväder ute, värme, regn och blask, alltså inte ett enda vettigt spår ute. Därför meddelade Anders tunghjärtat på fredagen att årets vinterinventering av utter skulle bli inställd. Med stor sorg i hjärtat tog vi emot nyheten att den efterlängtade (riktiga) utterinventeringen inte skulle bli av.

Tidigare så har natur och fauna gjort en omfattande utterinventering åt länsstyrelsen i Värmland. Det har varit ett stort pådrag, flera intensiva dagar i bilar, massa spanande efter utteravföring och spår. Anders beslut (eller snarare skitvädret) innebar att vi fortfarande skulle spana och sporadiskt besöka ”utter-punkter” på kartan men att vi inte skulle göra det åt länsstyrelsen, ordentligt eller ”på riktigt”. Besvikna och modfällda gick vi till sängs på fredagen.

MEN det går att ändra sig!


Jubel och glädje! Skuttande kaniner och heliumballonger! Nu skulle vi iväg! På riktigt! Med pampa och ståt tågade vi till klassrummet på måndagmorgon!

Efter snabb genomgång av hur allt fungerade (vi hade fått en liten minigenomgång på fredagen innan), utdelning av massa blanketter samt lite tittande på kartor gav vi oss allesammans ut i två minibussar. Körandes inom hastighetsbegränsningarna(!) nådde vi senare vår destination, ett garanterat säkert vattendrag med utter och flera utterspår. Vi besökte sedan ytterligare en plats och hittade där också flera spår, spännande! Det var så mycket spår att en av oss utbrast ”Vadå hotad art! Det finns ju massor!”.

(MEN efter en veckas inventerande kan vi nu efteråt säga att, nej, det finns inte massor.)


(Fotograf: Moa Petterson)

Förutom att leta spår fick vi också lära oss hur utterbajs luktade. Intressant! Anders påstår att det luktar ganska behagligt. Behagligt vet vi inte, men det luktar definitivt inte illa. Det luktar faktiskt i princip bara fisk. (Däremot luktar minkens bajs riktigt skunk!).


(Fotograf: Moa Petterson)

Förutom att lukta på fräsch fiskdoftande utterbajs så fick vi också testa på att skriva de blanketter som vi skulle få skriva otaliga av!
Thomas i sitt esse! (Fotograf: Moa Petterson)
Läs mer om det riktiga fortsatta arbetet i del II!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar