1 februari 2016

Begreppen; ekologi, (ekologisk) och miljövård

Nu ska vi en gång för alla reda ut det här med vad ekologi, (ekologisk) och miljövård betyder.

"Ekologi är den vetskap som beskriver och förklarar sambanden mellan organismerna och deras miljö." (Utdrag ur boken "Ekologi - en introduktion, av Håkan Pleijel"). 

Kort sagt, kunskap om samspelet i naturen och dess ekosystem. Ekologi är alltså ren empirisk fakta utan några tolkningar. Där skiljer sig ekologin från miljövård. Miljövården utgår från ekologin (alltså ekologisk fakta och kunskap) men innehåller värderingar, prioriteringar och tolkningar. För att ge ett exempel, ekologin kan visa att antalet av en art håller på att minska inom ett område. Man kan då tolka det ur ett miljövårdsperspektiv och ta slutsatsen att man då måste bevara artens levnadsmiljöer. Ur ett miljövårdsperspektiv kan man också besluta om åtgärder för att bevara dessa miljöer.

Ekologin kan anses vara ett ord som missbrukas i många situationer. Som exempelvis ekologisk mat. Vad innebär egentligen ekologisk mat? Om man googlar på "ekologisk" kommer i princip inga träffar på vad just "ekologisk" betyder utan snarare träffar om ekologisk mat, ekologiska skönhetsprodukter osv. Inte ens nationalencyklopedin har någon definition av enbart "ekologisk". Det finns alltså ingen riktig definition. Men om man utgår från ekologin som vetenskap, borde inte all mat då vara ekologisk då den kommer från ekologin, våra ekosystem? Fundera på det ni!

Här på lektionerna studerar vi ekologi utifrån boken som nämns ovan; "Ekologi - en introduktion, av Håkan Pleijel". Väldigt intressant och lättläslig! Så om ni vill veta mer om ekologi, läs den!

Men såklart så är Anders en lärare av nivån "lite bättre än vanliga lärare", som varvar lektionerna med film och youtubeklipp. Bland annat de som visas här nedan. Film två ses på egen risk då refrängen sätter sig på huvudet!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar