17 mars 2016

Studiebesök på Naturum Siljansnäs samt Länsstyrelsen i Falun

För att förstå mer och få kunskap kring vad man kan arbeta med efter utbildningen gjorde vi ett studiebesök hos Naturum Siljansnäs samt Länsstyrelsen i Falun. Vi fick träffa intressant och inspirerande människor som arbetade med just natur och faunavård. Trots lång färd i minibussarna var vi riktigt taggade, det skulle bli väldigt kul! Vårt schema var fullspäckat och i slutet av dagen kände vi oss alla riktigt fullproppade i huvudena, men med många nya kunskaper och intryck. 
Vårt fullspäckade schema, dock hann vi inte med att träffa Henny (på grund av schema-misstag).

Dagen börjades med ett besök hos Naturum Siljansnäs. Vädret var fantastiskt och vi passade på att njuta av de fina närområdena. Till och med så vackert att en kursare sa vid en utsiktplats; "jag skulle definitivt vilja bygga ett dass här, vilken utsikt alltså!".

Efter att vi njutit av fina naturen hann vi titta runt lite inne på Naturum, det fanns mycket coolt att se, läsa och testa. Självklart ville alla (de flesta) testa på hur det skulle vara att höra som en älg (eller se ut som Dobby i Harry Potter).

Nelly
Adam
Hanna och Lisa kör samarbete och dubbel-lyssnar (eller leker siamesiska-Dobby-tvillingar)
 Efter att vi kikat runt lite fick vi en rundtur av Åsa (en tidigare elev från skolan, det ni!) som berättade om flera av de saker som fanns på Naturum, bland annat om det fina stengolvet (som bestod av bergarter från området).

Vi fick dessutom ett uppdrag av Åsa, vi fick allesammans blunda medan olika föremål skickades runt bland oss. Vi skulle därefter gissa vad det var för något (vilket djur) vi hade känt på. Uppdraget blev en överraskning eftersom vi inte alls visste vad vi skulle känna på. Plötsligt hade vi något mjukt i händerna, och dessutom MED klor och diverse detaljer. Det slutgiltiga svaret var att vi hade fått känna på (och se) fyra av sveriges "fem stora", järv, varg, björn samt lo. Vilket är det femte tror ni? Facit finns längst ned i inlägget, men gissa ordentligt nu!


Åsa med Vargen.

Sedan fick vi höra lite mer kring vad begreppet "naturum" var för något. 


Efter välsmakande (medhavd) pastasallad från skolköket for vi då vidare till Länsstyrelsen i Falun. Där fick vi träffa tre fina människor som arbetade där. 

Uno Skog berättade om åtgärdsprogram
Jonas Nordström berättade om älgen i Sverige.
Ville Pokela (också tidigare elev) berättade omområdesskydd och skogsinventering. 
Fun facts. Ville och Åsa Pokela var Anders första gifta par som gick utbildningen. Andra gifta paret har vi nu i denna klass. Coolt!

Sist men inte minst vill vi tacka de fina, coola och duktigt inspirerande människorna för att vi fick träffa dem under dagen! Tack!

Facit: Sveriges femte största rovdjur är människan.

(Alla foton är tagna av Moa Pettersson).


I klassen ser vi allesammans med glädje fram emot att träffa fler inspirerande människor under fortsättningen av utbildningen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar