13 mars 2016

Vi lär oss mer om invasiva arter

Under onsdagen fick vi lära oss lite mer ekologi, däribland ämnet "invasiva arter" (de kan också kallas för "främmande arter").

Artdatabanken skriver;
"Främmande arter är utan tvekan en viktig och helt integrerad del av svenskt jord- och skogsbruk. Främmande arter trivs och frodas i våra trädgårdar. Men främmande arter kan också vara ett bekymmer och i värsta fall ställa till stora problem. Vissa arter trivs helt enkelt för bra i sin nya miljö och kan expandera kraftigt och i samband med detta påverka inhemsk biologisk mångfald eller orsaka socioekonomiska skador. Sådana arter brukar kallas invasiva arter."

Vi fick i uppdrag att välja varsin invasiv art och redovisa den för varandra på fredagen. Anders blev sjuk och vi fick i uppdrag att ha lektionen på egen hand med uppmaningen; "Självklart med stor seriositet och dito engagemang." Självklart kan vi vara seriösa! Fokuserade, allvarliga och med stor seriositet satt vi där på lektionen och lyssnade på varandra. Några hade valt samma djur, men de kompletterade varandra väldigt bra. Vi fick bland annat lära oss mer om bisamråttan (Google it! Detta djur ser verkligen inte ut som en råtta!), almsjukan, jättebalsaminen och minken.




Efter våra (riktigt seriösa) redovisningar berättade Fredrik för oss om hur det fungerar kring jakt på älg, hur man räknar ut hur många man skall skjuta varje år. Intressant! Vi alla lärde oss något nytt. Att lära sig utav varandra, är något vi verkligen har uppskattat med utbildningen. Både att man delar med sig utav den kunskap man har, men också att vi får i uppdrag att ta reda på och föra vidare ny kunskap. Ibland är det så lätt att glömma bort att vi egentligen allihopa inom oss bär kunskap som vi kan dela med oss utav.

P.s Gilla folkhögskolans sida på Facebook för att ta del av bilder och mer info om vad som händer. Bland annat bilder från friluftsdagen vi hade i torsdags. Turisterna gjorde ett helbra jobb! :D

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar