19 januari 2016

KickOff!

En annan sak som enligt tradition sker på skolan är att de som studerar Turism- och uteliv anordnar en Kickoff för de nya Naturarna.

Vi fick varsin lista med ungefärligt schema och packlista men resten var hemligt. (Men det gick att luska fram ur vissa deltagare!).

Väl på dagen fick vi på morgonen veta att vi skulle åka till Storskallberget, ett berg som ligger i närheten av Torsby. Varför det hette Storskallberget fick vi lära oss senare under mystiska omständigheter.

Vår dag började på allvar när vi på plats fick sätta på oss snöskor. För några var det första gången och det kändes både klumpigt och riktigt kul! Anders (vår lärare) kallade snöskor för djävulens påfund och vi var nyfikna på hur sådant skulle kännas. Laddade med snöskor var vi redo att ta oss framåt. Dock(!) skulle vi inte framåt utan uppåt! Panik! Men räds ej! Vi fick flera pauser längs vägen! Under snösko-vandringen fick vi verkligen känna på varför lager-på-lager-metoden helt klart är den bästa metoden att klä sig på. Ju svettigare man blev ju fler lager for av, och vise versa. Lyssna alltid på Anders! (Förutom när det gäller djävulens påfund, skorna var faktiskt vettiga).

Uppe på toppen kunde vi helt klart förstå hela poängen med vandringen. Det var en sådan fantastisk utsikt! Titta bara på bloggens bakgrund! Men däremot gör den utsikten ingen rättvisa.

Tänk er det såhär;
Du är nervös, lite kall, sätter på dig snöskor för första gången i ditt liv. Fumlar lite med stavarna och klampar klumpigt med snöskorna efter alla andra. Du tänker först att det här är ju ingen match, går lite för nära kamraten framför, får grenar i ansiktet men faller sedan in i ett behagligt tempo (utom räckhåll för lömska grenar).  
Det börjar bli tyngre i benen och karavanen med snö-sko-människor rör sig bara uppåt och uppåt. Du börjar ångra dina ord i början om hur enkelt det är, svetten börjar rinna längs med ryggen. Lager efter lager av kläder tas av i takt med höjdstigningen. Du glömmer ibland bort att kolla på den fina utsikten på väg upp eftersom du är så fokuserad på att fortsätta gå utan att halka, snubbla eller gå in i någon.  
Men plötsligt tar backen slut och horisonten uppenbarar sig framför dig. Vyn är så vacker att du nästan tappar andan. Den känslan man får då är ovärderlig och ger utsikten ett helt annat värde!

Väl uppe på berget möts vi av ett glatt gäng och en brasa. Korv på gång!!

För er som funderar på att börja på programmet, lär dig tycka om korv! Korv, korv, korv i överflöd här på skolan! No kidding!! (Fast vegokorv också då såklart!)

Efter en mättande lunch av korv, mos och tunnbröd (JA det går att variera korv!) kommer dagens första utmaning. Att få kokkaffet att bli riktigt kaffe! Som tur var så var det turistarnas uppdrag. Inte helt ok resultat.

Dags för dagens första aktivitet, det visar sig att vi ska delas in i lag och tävla mot varandra under dagen. Tävlingarna är olika i sitt slag, bland annat fick man på en station på snabbast tid elda upp ett uppspänt snöre och på en annan station körde man norska fyllan (snurra tio gånger kring en pinne, spring sen en runda och byt av din kompis).

Eftermiddagsfika. Friluftarnas kaffe bättrar sig! Fortfarande inte helt ok. Men de hällde i extrema mängder kaffe så de har vår kärlek i alla fall!

Mörkret faller, horsísonten blir vackrare och mystiken kring Storskalleberget tätnar! Vi blir under lite hyssjande inbjudna till raststugan. Väl där inne möts vi av en Storskallejätte-jägare! Med dramatisk röst och med yviga gester berättar han sin mörka historia om hur han blev storskallejätte-jägare. (Här har vi helt klart nästa snubbe till Dramaten!) Vi får i uppdrag att följa med honom ut och hitta jättar, huh!

Vi delas in i lag igen och blir tillsagda att gå runt längs med en viss stig i snön. Där får vi möta lömska typer, med dolda ansikten under ondskans mörka slöja. De lömska typerna ger oss olika gåtor och vi får poäng efter huruvida vi löser dem eller ej.

Middag! (Ja, vi äter JÄMT!) Trots sina (hittills) bristande insatser kring kokkaffet har dessa turistare helt klart skills i hur man gör en god soppa! Mums! Efter en prisutdelning och lite släppande av kinesiska lyktor så fick vi glada och nöjda börja gå hemåt. Flera av oss somnade fort när dagen var till ända.

För att summera dagen; Vi hade en så otroligt fin, bra, och rolig dag! Tack Turistare!!!

Adam och Moa kör Norska fyllan. (Fotograf: Lasse Lanker)

 Snöskor  testas. (Fotograf: Moa Pettersson)










Bakhuvudet av storskallejätte-jägaren, samt ansiktet av hans okända kollega (kanske en förklädd storskalle!?). (Fotograf: Moa Pettersson) 


Diverse lömska typer...


(Fotograf: Moa Pettersson)

Återigen, tack turistare för att ni gjorde en så fin och rolig dag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar