26 januari 2016

Lite om skolan och Stöllet

Hej alla skogsmullar och vanliga dödliga!

Nu har de första dagarnas spänning och nyfikenhet inför allt nytt släppt lite och vardagslunken har så smått börjat infinna sig i lilla Stöllet. Ni kanske är lite nyfikna på hur här ser ut, särskilt om ni har funderat på att börja här. Låt oss börja med att säga att det inte är så stort, det är en erfekt plats för dig med dåligt lokalsinne då det tar max 50 minuter att gå runt hela orten och du behöver inte vara rädd för att gå vilse. Om du går för långt åt ena hållet kommer du nämligen att plumsa ner i Klarälven och om du går för långt åt det andra hållet riskerar du att bli påkörd av en lastbil på 62:an.


Så vad finns det då att göra här i Stöllet?
Om du är ett fan av matlagning eller bara av att äta finns det en liten(märk väl allt här är litet) Coop Nära butik i "Centrum". Vilket för övrigt består av en nedlagd pizzeria,en igenstängd snabbmatskiosk och en Antikaffär som aldrig verkar ha öppet.


Om du mer är av den sportiga typen så finns här både en gympasal, träningsrum och ett källargym. Gympasalen går att boka vissa tider i tvättstugan och vi använder det främst för rafflande badmintonmatcher och agressiv innebandy. På skolan finns det även ett rum med träningsredskap som kettlebells, en motionscykel, en boxningssäck, diverse annan boxningsrelaterad utrustning samt ett hopprep. Både gympasalen och träningsrummet är kostnadfria att använda men om du vill använda källargymmet får du dock betala 200 kronor per termin (eller om det var läsår... sjukt billigt i vilket fall!). Där hittar du mestadels fria vikter men även en maskin. För mer info kan du kolla deras facebook.
Om man istället vill åka iväg och göra något kan man hyra skolans bussar men ett krav för det är att andra på skolan ska få chans att hänga på. Därför sitter det nästan alltid små lappar på anslagstavlan vid skolans igång om olika aktiviteter man kan följa med på.

Träningsrummet

Alltid värt att kolla vad det händer för spännande

Den mesta delen av tiden tillbringar vi faktiskt på skolans internat, antingen i ett av husen eller i Göken där det då och då anordnas fester eller filmkvällar. Älgen är helt alkoholfri och innehar också en allergitvättstuga för dig som ogillar att dofta blommor, honung eller något annat random. I källaren finns det en tvättstuga för dig som har djur eller använder parfymerat tvättmedel och sköljmedel. Där kan du också hitta nycklar till diverse ting.

Allergitvättstugan

"Vanliga" tvättstugan

I alla hus förutom Älgen finns det fyra rum, två enkelrum och två dubbelrum. Alltså kan det max bo sex stycken i varje hus, lite trångt kanske men det kan också vara mysigt. Om du tänkt lyxa till det med ett stort rum får du ett dubbelrum vilket betyder att du får ett rum med två sängar i. Jobbigt att välja vilken man ska sova i men bra om man får oväntat besök. Både det lilla och stora rummet inrymmer dock ett handfat(lyxigt!).

Litet rum

Stort rum/Dubbelrum

Känns lyxigt med eget handfat

I husen finns det förutom rummen då ett kök, en hall samt dusch och toa. Vi har upptäckt att det är lite olika vad varje hus har när det gäller köksutrustning. Vissa har grytor med lock och andra äger grytor som saknar den detaljen. Stekpanna och mikrovågsugn verkar finnas på alla ställen och såklart bestick och tallrikar samt lite knivar, vispar och stekspadar mm. En annan detalj som kan vara värd att nämna är att man alla i huset delar på ett kylskåp och frys samt en hylla.

Köket i ett internathus


WC och dusch

I Älgen är det istället mer som en studentkorridor med både stora och små rum. Om man bor i ett stort rum delar man toalett med ett annat rum, tydligen försöker dem dock placera hyresgäster så att tjejer delar med tjejer och killar med killar (vilket nog känns ganska tacksamt för de flesta).
Bor man däremot i ett litet rum har man ett handfat på rummet och toalett och dusch ute i korridoren.
Köket ser ut som i de andra internathusen, bara lite större och med två kylskåp istället för ett samt fler hyllor.

Korridoren i Älgen

Litet rum i Älgen

Stort rum i Älgen

Köket i Älgen

Ja, då var nog rundturen avklarad om du inte vill se Stöllets återvinningsstation(er), äldreboendet eller träkyrkan men det kan vi spara till en annan gång i så fall. Om du ändå vill veta lite mer om skolan som tex när posten kommer eller när larmet sätts på kan du alltid läsa info-bladet "Läs det här!" (namnet säger väl allt) som vi fick när vi började här.

Märk dock att läsårstiderna är helt fel om du fortfarande inte lever kvar i 2015! Hoppas att det känns som att du vet lite mer om skolan och Stöllet nu annars är det bara att fråga om det skulle vara något mer som du undrar.

Som vi redan konstaterat i klassen, det finns inga dumma frågor!

1 kommentar: