15 januari 2016

Vi preparerar Vita Blixten

Om ni läst tidigare i bloggens arkiv så har ni säkert sett att det som varit en självklar del att klassen alltid använt militärskidor för att ta sig runt i skogen. För er som inte läst hela bloggen så kommer här en beskrivning om vad vi håller på med nu.

När klassen åker runt och spårar (vilket vi kommer göra) så tar vi oss runt på något som heter Vita Blixten, ett par hederliga gamla militärskidor. De ser lite klumpiga ut och det ska bli spännande att testa dem!

Idag fick vi allesammans tillbringa en förmiddag med att förbereda varsitt par av Vita Blixten. Vi fick se till att alla bindningar satt som de skulle, och det bästa, vi fick tjära våra skidor!

Att tjära skidor går till på detta vis;
  1. Du stryker på tjära på en del av skidan med hjälp av en pensel. Tjäran är väldigt tjockflytande (ungefär som uppkokt kola) och du kommer undra hur tusan du ska få på ett tunt lager. Men förtvivla ej!
  2. Du använder en brännare för att värma upp tjäran. Trögheten som förut fick dig att undra blir plötsligt ruskigt halt att penseln bara glider fram och du börjar haja det här med ”tunt” lager.
  3. Sekunder senare blir tjäran tjock och kola-segt igen och du kommer in på tredje, och sista fasen, att torka bort överflödig tjära så att skidan inte kommer klibba ner allt och alla med seg tjära. (Vilket den ändå gjorde under självaste processen). Var beredd på att behöva MÅNGA trasor till avtorkningen.
  4. Upprepa.
I början var vi klumpiga och det var tjära lite överallt men efter ett tag fick vi ett ruskigt bra flyt och blev tillsammans som en tjärnings-fabrik. SKILLS!!


Vi lunchen kom Anders fram och berättade att det var som ett moln av tjär-lukt kring oss. För tillfället suckar några lyckligt över hur gott tjäran luktar. Vi får se om några dagar huruvida vi tröttnat eller om tjäran fortfarande luktar lika fantastiskt!  

             
 Elin och Adam poserar med Vita Blixten 
(Fotograf: Moa Pettersson)



Vi lyssnar på när Anders berättar om hur man preparerar skidorna. (Fotograf: Moa Pettersson)


(Fotograf: Adam Trapp)


(Fotograf: Moa Pettersson)

(Fotograf: Adam Trapp)

Vi ser fram emot att prova dessa skidor nästa vecka, några av oss kanske redan tjuvstartar i helgen!

På återseende!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar